Actueel

Bosnië & Herzegovina: In de Hekken blikt vooruit

Bosnië en Herzegovina ligt centraal in het voormalig Joegoslavië. Waarschijnlijk voor lang niet iedereen even bekend. Een prachtig land en een uitstekende bestemming voor de voetballiefhebber. Een bijzondere competitie met een opzet die verweven is met de etnische verschillen binnen de landsgrenzen. Passievolle derby’s, politieke druk, maar bovenal ontzettend gastvrij.

Unieke competitieopzet Bosnië & Herzegovina

Sinds de onafhankelijkheid in 1992 zorgt verdeeldheid voor de daaropvolgende burgeroorlog. Een drie jaar durend conflict waarin de Serviërs proberen de afscheiding van het voormalige Joegoslavië terug te draaien. Vanuit het vredesverdrag van Daytona in 1995 wordt het land verdeeld in twee entiteiten: de Federatie van Bosnië & Herzegovina en deelrepubliek Srpska.

Die verdeling zorgt voor een unieke competitieopzet. De N/FSBIH is de officiële voetbalbond, onderdeel van de UEFA. Zij organiseren de nationale competitie en beker. Althans, voor een deel. De FSRS is namelijk een andere voetbalbond binnen de landsgrenzen, namelijk die van deelrepubliek Srpska.

Hoewel niet erkent door de FIFA en UEFA opereren ze wel als een volwaardige bond. Zo hebben ze een eigen nationaal elftal (alleen vriendschappelijke wedstrijden, een eigen beker en een eigen binnenlandse competitie. Die laatste is één van de twee competities waar vanuit je kan promoveren naar de hoogste divisie; de Premijer Liga. Zie het als twee landen met een eigen voetbalpiramide maar een gezamenlijke Eredivsie.

Premijer Liga verandert van opzet

In het vorige seizoen is het verloop van de competitie verandert. Tot aan dat seizoen heeft de Premijer Liga 22 speelronden om vervolgens over te gaan op een kampioens- en degradatiepoule. Nu volgen ze het voorbeeld van Schotland. Wanneer twee volledige speelronden zijn geweest volgt nog een derde waarbij de indeling bepaalt tegen welke club je nog een keer uit of thuis speelt.

Als reden geeft men om het zware speelschema wat te ontlasten en makkelijker te kunnen inspelen op mogelijke problemen door strenge winters. Ondanks de meer zuidelijke ligging zijn winterdagen met -20 op de thermometer en flinke sneeuwval geen uitzondering.

Problemen bij de landskampioen

FK Sarajevo wist afgelopen seizoen sinds 2015 weer de landstitel te grijpen. Pas de vierde voor de grootmacht nadat in 1996 de Bosnische competitie van start is gegaan. De dominatie van Zrinjski Mostar is weer even doorbroken. Een kampioenschap dat groots gevierd wordt in eigen stadion. Het stadion wordt in vuur en vlam gezet. Beelden die viraal gaan. Check ze hier: Kampioenschap in Balkan stijl

Nog geen maand verder is de sfeer bij de club heel anders. Spelers weigeren op trainingskamp te gaan naar Slovenië. Zij hebben al lange tijd geen salaris meer ontvangen. En dat terwijl het zeer belangrijke treffen tegen Celtic in de voorronde van de Champions League op het programma staat. Door visumproblemen moet FK Sarajevo ook noodgedwongen de eerste wedstrijd thuis spelen.

De club is in april overgenomen door de Vietnamees Nguyen Hoai Nam. Naar zijn zeggen doen banken moeilijk in het overboeken van gelden. Uiteindelijk is het voormalig eigenaar Vincent Tan, ook eigenaar van Cardiff City, die de portemonnee trekt. Zijn daar de problemen mee opgelost? Voorlopig wel. De financiële huishouding staat nog wel onder de aandacht. Wat creatieve boekhouding zal nog onderzocht gaan worden.

Terugkeer van de Mostar Derby

Na een aantal jaren afwezigheid is de Mostar Derby terug op de kalender. Daarmee bezit Bosnië en Herzegovina twee pure stadsderby’s die tot de heftigste van Europa horen. Hoge mate van rivaliteit, passie en vuurwerk. Kleinschaliger, maar met een enorme intensiteit. Een uitgebreide kijk op deze rivaliteit in Mostar Derby: terug op het hoogste niveau

Het is te hopen dat de terugkeer van Velez Mostar een succesvoller verloop krijgt dan het laatste jaar op het hoogste niveau. In 2016 degradeert de club kansloos met slechts één overwinning in 30 wedstrijden. Het zal niet makkelijk worden, zeker niet met een rivaal die steevast meedraait om het kampioenschap.

De Sarajevo Derby

Liefhebbers van de Eternal Derby of Belgrade (Rode Ster vs Partizan) zullen de Sarajevo Derby eveneens omarmen. De burenruzie in de Bosnische hoofdstad wordt ook wel gezien als het kleine broertje van die in de Servische hoofdstad. Iets minder massaal, maar net zo heftig. Ongekende passie aan beide kanten. De club is hun leven.

Bijzonder is ook dat de clubs elkaar sinds 1946 in evenwicht houden. In 138 derby’s won FK Zeljeznicar 43 keer en FK Sarajevo 41 keer. Eerstgenoemde scoorde in al de wedstrijden twee keer meer dan de rivaal. De verschillen zijn minimaal waarbij de plek op de ranglijst niet uit maakt.

Met In de Hekken Travel gaan we aankomend seizoen deze derby voor het eerst bezoeken. De eerste trip eind november is al uitverkocht. In het voorjaar van 2020 is het de bedoeling om nogmaals af te reizen. De stad heeft niet alleen een fantastische derby, maar is ook geweldig als bestemming voor een steden trip. Een plek reserveren voor de eerstvolgende reis is mogelijk via [email protected]

Een indruk m.b.t. deze heftige rivaliteit in Bosnië lees je terug in Sarajevo Derby: drie keer is scheepsrecht

De Twaalfde Man
Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurd. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Schreef in 2019 het boek Derby Days, met 26 verhalen rond Europese derby's aangevuld met een scala aan eigen fotomateriaal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %