Voetbal in Zuid-Europa

Bij Maccabi Ironi zijn de supporters zelf de baas

Voor fanatieke voetbalsupporters zijn clubeigenaren vaak een doorn in het oog. Het is dan ook ontzettend frustrerend, dat een bobo zonder kennis van cultuur en historie komt vertellen hoe het nu verder moet met je prachtige club. Niet uit liefde voor de club, maar uit liefde voor geld. Bij het Israëlische Maccabi Ironi Hashdod waren de supporters dit dan ook meer dan zat. 

Fuseren met de rivaal

Waar de club in 1961 werd opgericht als Maccabi Hashdod FC, werd er op 26 juli 1999 gefuseerd met de grote rivaal Hapoel Ashdod. Fuseren met de rivaal is voor veel voetbalsupporters een absolute nachtmerrie. Het was zakenman Jacky Ben-Zaken die beide clubs uit financiële redenen omdoopte tot Ashdod FC. Voor Maccabi ging een groot deel van haar identiteit verloren. Zelfs de clubkleuren werden veranderd naar rood.

Juichen voor de tegenstander

Tijdens het seizoen 2014-2015 in de Israëlische Premier League werden de supporters het meer dan zat. Jacky Ben-Zaken moest en zou vertrekken. Uit protest werd er tijdens wedstrijden voor de tegenstander gejuicht. Op dat moment werd duidelijk dat geld en succes de supporters niets boeiden. Het werd tijd dat de clubcultuur zou worden hersteld.

Supporters aan de macht

Na een seizoen heftig protesteren was het dan eindelijk zover. In 2015 kregen de supporters de club in eigen handen. Maccabi Ironi Hashdod FC was een feit. In 2016 werd uiteindelijk de ‘Ironi Ashdod Fans Association’ opgericht, bestaande uit 193 leden die de meest belangrijke beslissingen over de club nemen. Zij kunnen worden genomineerd en worden ingestemd. Maccabi Ironi Hashdod is van het volk.

Boy de Haan
Heeft een voorliefde voor kleine dorpsclubs, stokoude tribunes en bomvolle uitvakken. Hoopt dat kunstgras ooit in zijn geheel zal verdwijnen.

Reageren is niet mogelijk.

0 %