Het ziet er naar uit dat de charlatans van de KNVB en de profiteurs van de KBVB dan toch echt door willen met de BeNeLiga. Sterker nog: enkele clubs (ik noem de traditionele top 3 van Nederland plus Vitesse en FC Utrecht) zijn het er ook mee eens. Ik hoef je – de fanatieke supporter die wél regelmatig wedstijden van uw geliefde club bezoekt – niet uit te leggen dat dit een onzalig idee is, enkel gesteund door FOX-supporters die bij hoge uitzondering met goed weer eens een kijkje nemen bij hun club. De échte supporter die het er nog wel voor over heeft om een grafeind te rijden naar bijvoorbeeld Sittard (waar je ook nog eens de kans loopt dat je de wedstrijd door dichte mist gestaakt wordt), zit niet te wachten op de BeNeLiga. En dat is logisch.

Na jaren dat het minder ging en het vaak geen pretje was om je club te supporten, lijkt het weer de goede kant op te gaan met de aantallen in het uitvak. Ik noem Willem II en FC Groningen even als voorbeeld. Een club uit het zuiden en uit het noorden des lands. Clubs die, met een beetje pech, zomaar tweehonderd kilometer moeten rijden naar een uitwedstrijd. Gekkenwerk, zou je denken.

Zo ook toen FC Groningen op 30 november gesteund werd door een zeer aardig uitvak, om vervolgens te zien dat hun club er met 1-0 van af ging. Daar gaat je zaterdagavond. Of denk aan de arme Willem II supporters die afgelopen week zagen hoe hun club op pingels werd uitgeschakeld door Heerenveen, om rond kwart voor 12 enigszins beduusd weer in de bus richting Tilburg te stappen. Hadden ze beter naar Amsterdam kunnen afreizen, al begrijp ik dat dit tegenwoordig wat lastig ligt.

Hoe dan ook: het is een voorbeeld van twee clubs die al een kuteind moeten rijden naar uitwedstrijden. Daar kiezen ze voor, absoluut waar, maar het is geen reden om er straks voor te kiezen nóg langere afstanden te gaan reizen. Waarom in godsnaam samen gaan met de Belgen? Wat is er leuk aan Charleroi-uit? Of Kortrijk, of all places? En andersom: waarom zou een Waal naar Emmen willen afreizen? Nou weet ik uit ervaring dat het er dolgezellig is, maar ik zou er geen vijf à zes uur voor willen rijden. Het houdt ergens op.

Competitie spannender?

Een genoemd motief voor de BeNeLiga is de toename van concurrentie. Met Standard Luik, Anderlecht en Brugge erbij wordt de competitie spannender. Voor wie? Ajax? PSV? Laatstgenoemde maakt het tegenwoordig tegen iedere club spannend! Het antwoord is: voor de neutrale kijker. De FOX-supporter, die op zondagmiddag vermaakt wil worden met een fijne pot voetbal. De insteek is dat Standard-Feyenoord een veel leukere wedstrijd zou zijn dan ADO – PEC. Maar is dat wel zo? En wie beslist dat?

Kijk naar vorige week, toen ADO thuis tegen RKC speelde. Ik ken de kijkcijfers niet, maar dat boeit me ook geen reet. De spanning in het stadion was in de huiskamer voelbaar. De Waalwijkers hadden een mooi uitvak op de been weten te brengen en ADO kwam met een ijzersterke tifo. Uiteindelijk werd het geen hoogstaande, maar zeker een intensieve pot. Dat was er het om gaat! Gekloot in de marche, zullen de hoge heren in Zeist misschien denken, maar ik denk aan de Hagenezen op de tribunes die een topdag hebben gehad! En ja, ook aan de Waalwijkers, die wellicht iets minder vrolijk zullen zijn geweest, maar ongetwijfeld een mooi awayday hebben beleefd.

Clubliefde vermoordt

Door de BeNeLiga erdoor te drukken, vermoordt men de clubliefde. Het voetballand wordt groter en de binding met de competitie zal afnemen. Uitvakken kunnen voortaan nagenoeg gesloten blijven. Daarnaast is het de vraag welke clubs bij een fusie in de BeNeLiga zullen acteren en welke clubs op het tweede niveau komen. Zou de huidige top 10 van de Eredivisie in de hoogste divisie komen, dan zou dat betekenen dat clubs als Twente, ADO en PEC niet mee mogen. Dikke vette pech. Voor ADO niet meer de heerlijke wedstrijden tegen Ajax, Utrecht en Feyenoord, zoals ze die al jaren hebben. En voor Twente niet de clash met Heracles. Vooruit: PEC kan weer tegen Go Ahead Eagles spelen, dat dan weer wel.

De tv-gelden zullen daarnaast ongetwijfeld oplopen en Ajax zal meer concurrentie krijgen. Maar daarmee is alles ook gezegd. ‘Fans’ die op social media claimen dat het goed is voor het Nederlandse voetbal, vergeten dat voetbal zonder supporters geen reet aan is. Een ander veelgebruikte drogreden is dat wij, samen met België, internationaal meer aanzien zouden krijgen. Onzin natuurlijk. Het blijven dezelfde clubs, met als verschil dat ze nu samen in een mix van twee Mickey Mouse-leagues spelen.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.