Against Modern Football

Alles wat mis is aan het WK in Qatar

Als liefhebber van de voetbalcultuur is het zwaar vertoeven in het hedendaagse voetbalwereldje. We zien inmiddels het moderne voetbal uitgroeien tot een opgeblazen en walgelijke commercie. De (corrupte) bondsbestuurders, tv-bonzen, spelersmakelaars en ga zo maar door, maken het spelletje kapot. Voetballers die vroeger clubmensen waren en nu handelswaar zijn. Het is een pijnlijke constatering dat de voetbalcultuur steeds meer zijn waarde is aan het verliezen.

Ik wil het nu even niet hebben over bijvoorbeeld de belachelijke plexiglas uitvakken in Nederlandse voetbalstadions of die vervelende beroepsclown van de KNVB (lees: Michael van Praag) met zijn hetze tegen pyro, maar over de hel van Qatar die wat al jaren aan de gang is en op ons te wachten staat.

Toekenning WK Qatar

De toekenning van het FIFA WK 2022 aan Qatar zorgde voor een aantal zorgen en controverses over zowel de geschiktheid van Qatar als gastland als de eerlijkheid van het biedingsproces van de Fédération Internationale de Football Association (FIFA). Kritiek van een aantal media, sportexperts en mensenrechtenorganisaties benadrukten problemen zoals de beperkte voetbalgeschiedenis van Qatar, de hoge verwachte kosten, het lokale klimaat en de werkomstandigheden van de arbeiders in Qatar.

Er zijn talloze beschuldigingen van omkoping geweest tussen het biedcomité van Qatar en FIFA-leden en leidinggevenden. Verschillende FIFA-leden hebben sindsdien geregistreerd dat het besluit om het toernooi aan Qatar toe te kennen een “fout” was, waaronder Theo Zwanziger en ex-president Sepp Blatter.

Bijna acht jaar nadat werd aangekondigd dat Qatar het WK 2022 zou organiseren, blijven schandalen, waaronder beschuldigingen van omkoping, corruptie, illegale smeercampagnes en misbruik van migrerende werknemers, zich opstapelen. Een rapport in de Britse Sunday Times-krant vermeldde hoe Qatar een Amerikaans PR-bedrijf gebruikte om de biedingen van zijn belangrijkste concurrenten, de Verenigde Staten en Australië, aan te vallen.

Het corruptieonderzoek over de toewijzing van het WK in de oliestaat loopt nog steeds. Ondertussen zijn grote namen als Platini, Blatter, Bin Hammam en Valcke al verdwenen van dit lachwekkende toneelstuk. Maar in de tussentijd gaat de moderne slavernij in Qatar gewoon door en nemen ze de kritische stukken van journalisten niet serieus. De berichten over de doden bij de bouw van absurde stadions en werkomstandigheden van die desbetreffende arbeiders (lees: slaven) worden schaamteloos genegeerd. Het draait maar om één ding: de zakken vullen met geld ten koste van andermans leven.

Problemen

De gevolgen voor Qatar zijn verwoestend. In plaats van het imago te herstellen en het te helpen zijn zachte kracht te benutten, is het meedogenloze WK-bod van Doha een vernederende onthulling van de kwaadaardige praktijken van de regering geworden. De opbouw van het voetbaltoernooi is al controversieel genoeg. Stel je dan maar eens voor hoe pijnlijk de feitelijke organisatie van het evenement zal zijn.

Dit is slechts het begin van de problemen. Om een succesvol toernooi te organiseren, moet het serieuze logistieke hindernissen nemen en fans van over de hele wereld tegemoetkomen met verschillende culturele normen – vooral met betrekking tot alcohol.

Na bakken van kritiek stemde Qatar, dat alcohol op openbare plaatsen verbiedt, ermee in om gecontroleerde ‘gebieden’ op te zetten waar voetbalfans alcohol kunnen consumeren. Hoewel dat misschien een concessie lijkt, is het nauwelijks een oplossing voor internationale fans die gewend zijn aan meer vrijheid en daarbij mogelijk harde straffen kunnen krijgen als ze het strikte beleid van Qatar schenden.

WK in november

O, ja. Er is ook nog een klimaat dingetje. Hoewel de FIFA het toernooi heeft verplaatst van zijn traditionele tijdschema van juni-juli naar november-december, om de hitte te temperen, zullen spelers en fans nog steeds te maken hebben met hoge temperaturen. Het nieuwe tijdschema betekent óók dat het WK niet past in het programma van de nationale competities, waardoor veel voetbalfans, volkomen terecht, boos zijn. Geen Champions League, geen Boxing Day. We moeten allemaal wijken voor een omgekocht WK van een Arabisch emiraat aan de Perzische Golf.

Waar zijn we toch hemelsnaam mee bezig? Is er dan niet één persoon binnen de FIFA die het verstand heeft dat dit niet alleen buitenproportioneel is vanwege ethische redenen, maar dat ze tegelijkertijd ook bezig zijn om de gehele voetbalcultuur uit te roeien. We krijgen een WK met lege tribunes die gebouwd zijn door inmiddels al 1500 overleden ‘arbeiders’, en Arabische sjeiks die in skyboxen genieten van ‘hun’ WK.

Voetbal is helaas een geoliede geldmachine geworden die nooit zal eindigen.

Lees ook: Qatar eindelijk onder druk, maar niets over de doden

Danique Eijkenboom
Danique is gefascineerd met het Nederlandse amateurvoetbal en is daarvoor sportverslaggever bij De Limburger. Daarnaast heeft hij een enorme passie voor het Engels voetbal en de oude voetbalcultuur. Ook reist Danique graag zijn ploeg Ajax achterna in Europa en drinkt daarbij altijd graag een biertje.

Reageren is niet mogelijk.

0 %