beke
Gisteren verscheen er op andere de sites van De Volkskrant, Trouw en het AD (inmiddels verdwenen) een artikel van de hand van het ANP over de aanpak van hooligans met de schreeuwende titel: ‘Gebrek aan lef bij aanpak hooligans’. De kop hebben ze bij het ANP uit een onderzoek met de naam ‘Raak Geschoten?’ van het inmiddels onder supporters wel bekende Bureau Beke geplukt, maar het is wel opvallend dat ze juist een kop weten te vinden die voetbalsupporters weer wegzet als tuig van de richel, terwijl Beke in onze ogen toch iets anders concludeert.

In het onderzoek (download het hier!) staat weliswaar dat er een kleine groep relschoppers rondom het spelletje hangt, maar komt in onze ogen vooral naar voren dat er in de laatste 10 jaar geen stijging in het aantal incidenten valt te noteren. Ook valt er duidelijk te lezen dat er in de stadions eigenlijk nog maar weinig aan de hand is, maar dat de incidenten die er zijn zich steeds vaker buiten de stadions afspelen. Daarbij wordt dan ook nog eens terecht opgemerkt dat dit soort incidenten ‘niet of nauwelijks’ nog kunnen worden aangemerkt als voetbalgerelateerd.

Beke zegt dat het landelijke beleid rondom het betaalde voetbal zijn vruchten afwerpt en zelfs dat het bezoeken van thuiswedstrijden in toenemende mate een feest zijn voor supporters. Met deze conclusie zijn we het niet helemaal eens, maar het geeft wel aan dat het ANP spijkers op laag water aan het zoeken is om de redacties van kranten te voorzien van lekker scorende koppen (die natuurlijk weer voor een hogere click rate zorgen).

Oordeel vooral zelf (conclusie Beke als samenvatting), maar het is toch opvallend dat elke keer als supporters in het nieuws verschijnen dit bijna altijd op een negatieve manier is, terwijl dat heel vaak aantoonbaar onjuist is.

Martijn Benjamin
Oprichter van deze site. Vond voetbal vroeger leuker en is blij dat hij niet de enige blijkt te zijn. Kijkt tijdens voetbalwedstrijden vooral naar de tribunes. Beleefde zijn hoogtepunten als voetbalsupporter halverwege de jaren '90 op de heerlijke staantribune in de Alkmaarderhout. Is in het dagelijks leven eigenaar van 072DESIGN en PGWEAR Nederland.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.