AmateurvoetbalGroundhopping

50 jaar voetbalgeschiedenis op Sportpark de Wachtelenberg in Epe

Hoewel je er tijdens het seizoen soms naar uitkijkt, lijkt de zomerstop altijd eeuwig te duren wanneer hij eenmaal begonnen is. Uitgestorven voetbalvelden, lege tribunes en saaie weekenden. Geen perfecte periode voor de voetbaljunks zoals wij. Om toch een beetje onze trillende handen te kalmeren, gaan we daarom maar langs bij lege sportparken. Gelukkig is ook daar nog genoeg schoonheid te vinden. Bijvoorbeeld in Epe, bij de lokale SV Epe.

Juweel van Epe

De eerste sporen van voetbal in het Gelderse dorpje Epe (15.685 inwoners) leiden terug tot 1906. Via voorlopers als GELRE, SDL (Sport Doet Leven), Eper-Boys, ESV, TGM (Toont Goede Moed) en Blauw-Wit ziet in 1939 het huidige SV Epe het levenslicht. In de decennia die volgen komen coaches en spelers als Leo Beenhakker, Marc Overmars en John Stegeman voorbij. Op sportief gebied is het ene seizoen in de Hoofdklasse (1992/93) het hoogtepunt. In seizoen 2022-2023 degradeerde de club helaas kansloos uit de Eerste Klasse. Hoofdklassevoetbal zal niet snel terugkeren in het Veluwse dorpje.

Plaats van actie in Epe is Sportpark de Wachtelenberg; sinds 1974 de thuisbasis. De openingswedstrijd van bijna 50 jaar geleden is een ware IJsselderby tussen Go Ahead Eagles en PEC Zwolle. In de decennia die volgen worden nog legendarische wedstrijden gespeeld tegen AFC Ajax (1979), RSC Anderlecht (1989) en FC Barcelona (1995). Met de grote tribune gevuld met houten bankjes, de lange staantribunes en bijzondere entree is De Wachtelenberg bijna een halve eeuw na haar opening nog altijd een van de mooiste sportparken van Nederland. Een aanrader voor iedere amateurvoetballiefhebber!

Sander Wesdijk
Mijn naam is Sander Wesdijk en ik heb een passie voor voetbal, reizen en fotografie. In het weekend volg ik meestal mijn club Excelsior achterna, maar ik ben ook vaak bij een obscure wedstrijd te vinden in bijvoorbeeld Polen of Israël. Tijdens wedstrijden vind ik het schitterend om de emoties van de supporters vast te leggen met mijn camera. Deze foto's wil ik graag met jullie delen!

Reageren is niet mogelijk.

0 %