Derby Days

319. Wiener Derby: Rapid Wien – Austria Wien

Afgelopen zondag bezochten we de 319de Wiener Derby tussen Rapid Wien en Austria Wien. Een revisit voor ons, want in 2011 bezochten we al de 298ste derby tussen de twee grootste clubs uit Wenen. Toen was de derby een grote teleurstelling, door een sfeerboycot bij de Ultras van Rapid Wien. Inmiddels zijn we 5 jaar verder en sinds dit seizoen speelt Rapid Wien in het nieuw gebouwde Allianz Stadion (door de supporters het Weststadion genoemd), op dezelfde plek van het oude Gerhard-Hanappi-Stadion. Een goede reden om de Wiener Derby opnieuw te bezoeken en een nieuw stadion te ‘vincken’.

Buiten het feit dat vandaag de grote rivaal uit de stad verslagen moest worden, stond de wedstrijd van vandaag voor de Rapid Wien fans ook in het teken van een belangrijke gebeurtenis uit de geschiedenis van de club. 75 jaar geleden werd Rapid Wien namelijk kampioen van de Duitse competitie. In 1941 tijdens de 2de wereldoorlog werd er niet gevoetbald in de Oostenrijkse competitie, doordat verschillende clubs werden verboden of opgeheven. Een aantal andere clubs, waaronder dus Rapid Wien speelden dus mee in de Duitse competitie, waar de club uit Wenen in het Olympiastadion in Berlijn de titel binnenhaalde na een 4-3 overwinning op Schalke’04. Naast het vieren van dit jubileum, werd er juist vandaag ook stilgestaan bij de clubmensen en supporters die tijdens de oorlog werden gedeporteerd en vermoord door de nazi’s. Dit gebeurde door middel van spandoeken, een grote tifo bij de spelersopkomst en een grote fakkelpyro in de 75ste minuut.

Dat de rivaliteit groot is tussen de clubs uit Wenen, was vandaag goed te merken. Vooral op Block-West vielen de vele banderies op die tegen Austria gericht waren, ook waren er tientallen anti Austria shawls te spotten en uiteraard was de altijd aanwezige vlag van de Gruppo Anti Violet er ook vandaag. In het uitvak zwaaiden ze dan weer met een gruppo anti Rapid vlag en was er bij de spelersopkomst ook een haattifo tegen Rapid. De sfeer was deze keer wel goed te noemen van beide kanten, maar vooral het groen-witte Block-West was vocaal zeer sterk aanwezig vandaag. Ondanks dat beide ploegen het seizoen dramatisch zijn begonnen en al een grote achterstand hebben op de verrassende koploper Sturm Graz was winst vandaag cruciaal. Rapid Wien was de ploeg met veel balbezit en de meeste kansen, maar had het vizier niet op scherp staan vandaag. Austria Wien scoorde vlak voor rust uit een onterecht verkregen penalty en counterde vlak na rust naar 0-2 en mag zich voorlopig weer de nummer 1 in Wenen noemen. Bij Rapid is het crisis na de zesde wedstrijd op rij zonder overwinning, na de wedstrijd riep de aanhang dan ook om het vertrek van de trainer.

De foto’s zijn afkomstig van reisgenoot MaaswupperExpress:

img_6858
Aangekomen bij het nieuwe Weststadion

img_6870
Mooi graffiti buiten het stadion

20161023_125916
Weststadion!

20161023_161346
We zitten tegenover Block-West

img_6898
Anti-Rapid sfeeractie in het uitvak

img_6911
Prachtige sfeeractie van Rapid

img_6906
Zwarte rook bij Austria

img_6909
75 jaar Deutscher Meister

img_6921
De dresscode in het uitvak was zwarte kleding met een paarse bivakmuts

img_6959
Pyro van de Ultras Rapid

img_6944
Feest in het uitvak na de 0-1

img_6971
Fakkels in de 75ste minuut

img_6964
Het uitvak uitklimmen was geen probleem

In de Hekken Shop
In de Hekken Shop
ForzaMols
Over de schrijver

Supporter van FC Utrecht en bezoekt ook wedstrijden van Hammarby IF en KFC Uerdingen. Regelmatig in het buitenland te vinden om voetbalcultuur, derby's en stadions te vincken.
Ook leuk om te lezen...
In de actualiteit

Mooiste sfeeracties: week 34

In de actualiteit

Rondje langs de velden (Week 50)

Voetbal ultras & supporters

In beeld: Wenen Derby

In de actualiteit

Rondje langs de velden (Week 34)