Groundhopping

Vergane Glorie: Stadion De Kraal


De Kaldenkerkerweg en VVV zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Sinds de oprichting van de Venlose club in 1903 speelt VVV haar thuiswedstrijden aan de weg tussen Venlo en het Duitse Kaldenkirchen. De meeste mensen verbinden VVV met het stadion De Koel, maar tot 1972 speelt VVV haar thuiswedstrijden op letterlijk een steenworp afstand in het stadion De Kraal. En raad eens, de ruïnes van dit stadion staan nog steeds overeind!

De Kraal is een waar pareltje nostalgie. Via Café/Restaurant De Kraal kun je het voormalige stadion betreden en je ziet direct dat je met de restanten van een ooit groot stadion te maken hebt. Een gedeelte van de oude kassa’s/toegangspoort van De Kraal staan nog fier overeind en bomen, struiken en onkruid zijn de natuurlijke toeschouwers die de trainingen van VVV vanaf de voormalige tribunes gadeslaan.
Hopen zand en beton verraden dat achter de doelen imposante staantribunes hebben gelegen. Vrij makkelijk kun je een van de tribunes opklauteren en je hebt een prachtig uitzicht op een stadion dat ooit 18.000 mensen kon herbergen. Tussen de voormalige tribunes aan een lange zijde prijkt een groot gat; Hier heeft ooit een imposante zittribune gestaan, die het nodige over zich heen heeft gehad.

Aan het einde van de tweede wereldoorlog ligt De Kraal midden in de frontlinie tussen de Duitsers en de geallieerde troepen en de Duitsers hebben de hoofdtribune van alle bruikbare zaken gestript. Het veld en de tribunes zijn bezaaid met kraters waar granaten hebben ingeslagen; een ware oorlogszone dus. Na de oorlog renoveert men het stadion; De zittribune aan de Kaldenkerkerweg wordt gebouwd en achter de doelen worden betonnen staantribunes gebouwd. In 1948 besluit de stad Venlo de overdekte zittribune flink onder handen te nemen en er verrijst een imposante houten tribune, die 500 mensen kan herbergen. De houten tribune houdt het uit tot 1980, waarna deze in vlammen op gaat en niet meer herbouwd wordt.

Die houten tribune heeft, toen hij er nog stond, flink wat successen, dieptepunten en roerige tijden meegemaakt. Ze was De Kraal het decor van een politiek steekspel tussen de amateurs van VVV en de profs van SC Venlo ’54; Beide clubs wilde op De Kraal spelen, maar VVV trok aan het langste eind en verjoeg SC Venlo naar Baarlo. Met de introductie van het betaalde voetbal in Nederland zijn de clubs gedwongen te fuseren. De thuiswedstrijden worden, tot grote ergernis van de KNVB, om en om in De Kraal en Baarlo gespeeld, waarna De Kraal de thuisbasis wordt. De jaren ’50 zijn voor VVV echte topjaren. Het voetbalicoon Faas Wilkes vertoont twee jaar lang zijn kunsten op De Kraal en eind jaren ’50 wint VVV de beker en haalt het de hoogste notering ooit in de Eredivisie (3e plaats). Gek genoeg degradeert VVV het seizoen erop vrij onverwachts naar de Eerste Divisie, om enkele jaren later naar de Tweede Divisie te degraderen.

In 1971 wordt de Tweede Divisie opgedoekt en de KNVB deelt VVV in de Eerste Divisie in. De strenge veiligheidsmaatregelen van de KNVB zorgen er echter voor dat VVV De Koel moet bouwen. De KNVB verleent dispensatie aan VVV om tot maart 1972 in De Kraal te mogen spelen. Op 6 februari 1972 speelt VVV haar laatste wedstrijd tegen Eindhoven in De Kraal ( 1-0 winst, doelpunt van clubtopscoorder Heijnen). Na de verhuizing van VVV doet De Kraal dienst als veld voor cafévoetbal en als trainingsvelden voor VVV. Helaas verlaat VVV in 2013 De Koel en De Kraal, en verruilt deze velden in voor een nietszeggende schoenendoos aan de rand van Venlo. Dus je hebt nog een kleine twee jaar lang de tijd om dit prachtig stukje nostalgie te bezoeken!

Een uitgebreider verslag van Stadion De Kraal tref je hier aan. Meer foto’s hier

Martijn
Martijn was sinds de oprichting van In De Hekken, tot 2019, redacteur en vaste schrijver. Daarnaast beheerde hij de In De Hekken Instagram pagina en de Twitter pagina. In enkele woorden: Globetrotter, interesse in andere culturen en geschiedenis, fotografie en groundhoppen en een flink gevoel voor rechtvaardigheid. Geen wonder dat hij vaste schrijver was voor de rubriek "Vergane Glorie" en dat hij zijn licht liet schijnen op voetbalwetgeving en voetbal-randzaken in het zuiden van Nederland en België. Check ook zijn zeer interessante website.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %