Voetbalboeken

Offside

Prachtige Belgische velden, mooie shots van stadions en hun omgevingen en een goed oog voor detail. Het onlangs verschenen boek “Offside” van de Belgische fotograaf Jurgen Vantomme is een prachtig pareltje, dat je een kijkje geeft in alle niveaus van het Belgische voetbal. Offside voert je ook terug naar de nostalgie toen je wellicht zelf als jeugdspelertje in een modderpoel speelde en jezelf Cruijff, van Basten of Cantona waande.

Als fervent voetbal- en stadionfotograaf stond Offside voor mij daarom hoog op mijn verlanglijstje. De mensen die het werk van Jurgen Vantomme kennen (zie meer op www.groundhopping.be), weten dat hij op een bijzondere manier ‘het spelletje’ in een foto weet te pakken. Dat zijn interesse niet alleen uitgaat naar het spelletje op het veld, maar ook naar de omgeving waarin het voetbal gespeeld wordt, komt op een mooie manier terug in zijn beelden. Met zijn foto’s weet hij je onder te dompelen en mee te in de sfeer van dat moment. Met een klik op zijn camera weet hij het beeld te pakken, waarmee je jezelf bij die wedstrijd, op dat veld, waant.

Voetballen bij de lekkende reactor van de kerncentrale Huy

Voetballen bij de lekkende reactor van de kerncentrale Huy

In zijn 144 pagina tellend boek “Offside” laat hij op een unieke manier een groot scala aan Belgische velden voorbij komen. Zo passeren de indrukwekkende tribunes van het Antwerpse stadion De Bosuil, het Drielindenstadion of de treinstellen van FC Sobemai. Maar de foto’s die ik écht prachtig vind, zijn die uit de krochten van het Belgische voetbal: Een team dat onder de rook van de kerncentrale van Huy haar thuiswedstrijd afwerkt (de wetenschap dat die kerncentrale jarenlang radioactief materiaal heeft gelekt maakt de sfeer nog ietsjes dramatischer), maar ook de emotie van een steward na de promotie van zijn favoriete club of de prachtige landschapsfoto van het veld van Bouillon, verbazen je. Het is niet voetbal, maar Voetballandschap waar het bij Vantomme om draait.

Promotie en emotie voor Chatele

Promotie en emotie voor Chatele

Het boek krijgt ook een extra dimensie door de pakkend geschreven teksten van enkele bekende namen uit de Belgische voetbalwereld, waaronder die van Aad de Mos, Imke Courtois en Georges Grün. Op een leuke manier voeren zij je mee in hun ervaringen in de Belgische voetbalwereld, de aftandse velden en hun herinneringen. Vooral bij het verhaal van auteur Herman Brusselmans moest ik even lachen, toen hij met een flinke portie humor bekende dat hij ooit voor Scala Zele tekende, omdat “in die tijd in Zele vele mooie meisjes woonden, die gek waren op (..) voetballers, en het was in de Zeelse gebieden geen geheim dat deze meisjes verder gingen dan een tongkus”.

Iets te laat voor de elftalfoto van Yvoir

Iets te laat voor de elftalfoto van Yvoir

Het boek is een mooie hommage aan de velden en de mensen van het Belgisch voetbal. Met zijn grote verzameling aan pakkende en meeslepende foto’s vraag je jezelf haast af waarom Vantomme nu pas heeft besloten om het boek uit te brengen. Desalniettemin zijn de foto’s en de verhalen erg goed en het boek boeit. Offside is zo’n boek en als je eenmaal eraan begint, dat je ook niet meer kunt stoppen. En daar zit hem de kracht van Offside!

Koop bij bol.com

Martijn
Martijn was sinds de oprichting van In De Hekken, tot 2019, redacteur en vaste schrijver. Daarnaast beheerde hij de In De Hekken Instagram pagina en de Twitter pagina. In enkele woorden: Globetrotter, interesse in andere culturen en geschiedenis, fotografie en groundhoppen en een flink gevoel voor rechtvaardigheid. Geen wonder dat hij vaste schrijver was voor de rubriek "Vergane Glorie" en dat hij zijn licht liet schijnen op voetbalwetgeving en voetbal-randzaken in het zuiden van Nederland en België. Check ook zijn zeer interessante website.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %