Actueel

Noodkreet van de supporters

De harde kern van de vaderlandse voetbalsupporters is het zat. Voetbal is volledig ten prooi gevallen aan de commercie en dat gaat ten koste van de beleving van de fanatieke aanhang. Onder het motto ‘tegen het moderne voetbal’ en ‘ voetbal is van ons’ is een actie op touw gezet. De oorsprong van de campagne, die afgelopen weekeinde in de stadions en op internet begon, ligt in het Polman Stadion.

Het initiatief lag begin dit seizoen bij de harde kern van Heracles Almelo. In een mail aan gelijkgestemde supportersgroepen in het betaalde voetbal werd de noodklok geluid. De Almelose fans waren het keurslijf waarin ze hun club, vooral buiten de stadsgrenzen, moeten volgen spuugzat. Vooral door de vrijheidsbeperkende maatregelen rond uitduels en de onmogelijke tijdstippen van (doordeweekse) wedstrijden ging de lol er voor veel fans vanaf.

De klaagzang uit Twente was herkenbaar. Het resultaat is inmiddels dat achttien supportersgroepen de handen ineen hebben geslagen en een gezamenlijke campagne op touw hebben gezet. Afgelopen weekeinde ging de site de lucht in en werd met spandoeken in stadions duidelijk gemaakt dat het voetbal toch vooral bij de echte supporters thuishoort. Ook is er een brief geschreven aan clubs, gemeentebesturen, politieke partijen, KNVB en Eredivisie Live.

„We hebben de onderlinge rivaliteit aan de kant gezet. Die is volledig ondergeschikt aan het doel”, zegt Tjarco Reitsma, die namens alle deelnemende groeperingen het woord voert. „Iedereen heeft dezelfde problemen. Het is duidelijk dat je die niet in je eentje kunt oplossen, ook niet per club. We moeten samen een vuist maken. Een groot deel van de ergernis zit bij de vervoersbeperkingen bij uitwedstrijden en de ongunstige speeltijden. Ten behoeve van de televisie en commercie worden de wedstrijden uitgesmeerd. Maar een doordeweeks uitduel om kwart voor zeven is voor veel supporters niet eens haalbaar. Dan moet je een snipperdag opnemen. En voor de jongens die zelf voetballen is een zaterdagduel om kwart voor zeven ook niet te doen.”Ook de wedstrijd om 12.30 uur op zondag is allerminst populair bij het supportersgilde. Het is een onzalig tijdstip, zeker voor de aanhang die van ver moet komen.

Tjarco Reitsma kan erover meepraten. Hij behoort zelf tot de FC Groningen Fanatics en weet dat uitwedstrijden bijna altijd ver weg zijn. „Die wedstrijden om half een zijn er alleen om zoveel mogelijk publiek te trekken voor de televisie-uitzending op Eredivisie Live. Maar de echte supporter is daar de dupe van. Reken maar uit hoe laat wij bij de bus moeten zijn voor bijvoorbeeld een wedstrijd bij Feyenoord. Maar het geldt ook voor doordeweekse bekerwedstrijden. Die uitduels zijn niet te combineren met je werk.”

De door veel fans gehate buscombi is ook een zwaarwegend punt in het protest. Voor veel wedstrijden is verplicht groepsvervoer de enige mogelijkheid om een uitduel bij te wonen. Reitsma: „We begrijpen best dat het bij sommige wedstrijden niet anders kan. Maar heel vaak is het echt niet nodig. En als er dan binnen zo’n vervoersbeper*king ook nog allerlei andere regels gelden is de lol er helemaal af. Dan gaat het om tijdstippen, verzamellocaties, niet drinken, een verbod op gehuurde busjes en noem maar op. Het wordt ons moeilijk gemaakt. Het is bijna niet meer mogelijk om je club op een gezonde, fanatieke manier te ondersteunen.”

De actie in de stadions en online moet duidelijk maken dat veel voetbalfans zich de dupe voelen van regelgeving en commerciële belangen. Maar: zonder commercie is betaald voetbal niet mogelijk. Toch? Reitsma: „Dat weten wij ook. Het gaat erom dat de balans te ver is doorgeschoten naar de commercie. Wij zijn niet tegen welke vorm van commercie dan ook. Maar we willen wel voorkomen dat dit alles gaat bepalen. Het belang van de fan moet weer vooropstaan, niet het belang van de commercie.”

Andere actiepunten zijn de behandeling van de supporters in de uitvakken (‘gestreste stewards’), het machtsvertoon van de autoriteiten, het te snel doorvoeren van een stadionverbod, de enorme prijsverschillen voor de uitkaartjes, censuur op spandoeken en beperkingen bij sfeeracties. Reitsma begrijpt best dat de strenge maatregelen er niet voor niets zijn: „Maar toch is er wel wat veranderd de laatste jaren. De fanatieke aanhang uit zich veel meer in de vorm van sfeeracties in de stadions. Daar gaat het ons ook om. De boodschap die wij uitdragen is dat wij de ouderwetse sfeer terug willen in de stadions. Het probleem is dat de goedwillende supporters het slachtoffer zijn van al die strenge maatregelen.”

De voetbalsupporters hopen met de actie te bereiken dat overbodige regelgeving verdwijnt en dat er een goede overlegsituatie komt tus*sen alle partijen. Reitsma: „Nogmaals, wij hebben niets tegen de commercie. Het gaat om de instanties die de regels bedenken. De clubs, de KNVB, politie en overheid. We zullen met meerdere partijen moeten overleggen.”

Bron: Tubantia

Martijn Benjamin
Oprichter van deze site. Vond voetbal vroeger leuker en is blij dat hij niet de enige blijkt te zijn. Kijkt tijdens voetbalwedstrijden vooral naar de tribunes. Beleefde zijn hoogtepunten als voetbalsupporter halverwege de jaren '90 op de heerlijke staantribune in de Alkmaarderhout. Is in het dagelijks leven eigenaar van 072DESIGN en PGWEAR Nederland.

Reageren is niet mogelijk.

0 %