Groundhopping

Van Letland tot de Langeleegte

tom bodde

Foto met dank aan Emiel Ketelaar

Afgelopen dinsdag zorgde voormalig SC Veendam speler en cultvoetballer Angelo Cijntje tezamen met de zoons van Tom Bodde voor de officiële aftrap van diens nieuwste boek, ‘Van Letland tot de Langeleegte’. Uiteraard vond dit gebeuren plaats op de middenstip van het stadion van SC Veendam. Daar waar decennia lang ploegen verzuchtten de barre tocht te moeten maken naar het winderige en afgelegen stadion begon nu in een stralend najaarszonnetje de officiële verkoop van het laatste boek van de voormalig werknemer van de plaatselijke SC.

Tom Bodde bezocht inmiddels dan duizend stadions in ruim vijftig landen en mag dan ook met recht één van de grootste en bekendste groundhoppers van Nederland worden genoemd. ‘Van Letland tot de Langeleegte’ is zijn derde boek dat in de Nederlandse boekhandels verschijnt, op 28 oktober zal in Bochum het startschot worden gegeven voor zijn eerste Duitstalige boek ‘Auf der Suche nach dem Kick’. Bodde vertelt in zijn nieuwste boek vermakelijk over de culturele verschillen in de voetbalbeleving. Hij neemt kennis van de Atatürk-verering bij Fenerbahçe in een drijfnat Istanbul, de verbouwing van het stadion van Union Berlin door de eigen fans, rent voor zijn leven in Marseille, moppert over de decadentie en het theaterpubliek in de commerciële arena van Ingolstadt, spreekt vol bewondering over de Ostalgie in de oude Oost-Duitse stadions en besmet zijn oudste zoon met het groundhop-virus.

De schrijfstijl is enthousiast, familiair en persoonlijk, wat het tot een zeer herkenbaar boek maakt. De reactie van zijn oudste zoon Stefan, die mee mag naar een wedstrijd van Angers SCO, is herkenbaar voor iedereen die graag stadions bezoekt, of je nu tien, twintig of tachtig bent. ‘Stefan had slechts oog voor de lichtmasten. Naarmate ze dichterbij kwamen ging hij steeds sneller lopen. Eenmaal in de rij voor het loket werd zoonlief helemaal hyper. “Papa, ik vind het zó spannend!’ Het is de spanning, het avontuur, dat het groundhoppen zo speciaal maakt en dit gevoel weet Bodde voortreffelijk over te brengen.

Bij elk stadion,  elke club ziet Bodde een element waardoor het het bezoeken waard wordt. Zelfs de lelijkste IKEA-bakken (kant-en-klaar afgeleverd, alleen de schroefjes hoeven er nog maar in) heeft voor hem nog elementen, zoals lichtmasten of de omgeving van het stadion, wat het uniek maakt.  Hij bewijst dat er in de tijd van anonieme arena’s, vol met skyboxen en hospitality-arrangementen nog meer dan genoeg te zien valt. Hoewel er natuurlijk altijd een uitzondering is die de regel bevestigt. Zo ziet de auteur in Frankrijk een modern gedrocht dat hem niet kan bekoren.

‘Blijkbaar was gedurende de bouw het beton in de aanbieding geweest, want alles in het Stade du Parsemain was gegoten uit bindmiddelcement: de tribunes, het hoofdgebouw en de ondergrond. Om sfeer en clubgevoel zoveel mogelijk te vermijden was besloten de grijze basis consequent niet van een kleurtje te voorzien. Hoewel de clubkleur paars is, waren de smetteloze zitjes gemaakt van grijs plastic, en uiteraard waren er kille fantasieloze aluminium hekjes opgesteld rondom het steriele kunstgrasveld. Vol afschuw keek ik verbouwereerd rond. ‘Wie bedenkt dit, en hoe kan iemand zich hier thuis voelen?’ Vroeg ik me af. Subiet verkoos ik het onpersoonlijke onderkomen van FC Istres Ouest Provence tot het verschrikkelijkste stadion aller tijden.’

De kracht van het boek is dat het nieuwsgierig maakt, ik heb het boek zelf gelezen met Google constant in de aanslag. Voortdurend wil je weten hoe bepaalde stadions eruit zien en of de auteur gelijk heeft dat bijvoorbeeld het stadion van FC Istres nóg lelijker is dan het stadion van Almere City (mijn ‘favoriet’). En inderdaad, ik denk dat Tom Bodde in dit geval wel eens gelijk kan hebben. Het boek bevat 27 verhalen die stuk voor stuk uiterst vermakelijk zijn om te lezen. Daardoor is het herkenbaar voor elke liefhebber van stadions, misschien zelfs wel jaloersmakend, en nodigt het uit om dezelfde avonturen te gaan beleven. De auteur wil de zelfde belevenis als de trouwe supporter ondergaan. De gure wind, de striemende regen, de keiharde bankjes, het gezang, het gefluit, de hartstocht, de gelatenheid en de verbetenheid. De woede, de blijdschap, de opluchting, de hoop, de vrees en het verdriet. Bodde slaagt hier overduidelijk in, wat heeft geleid tot een boek dat onmisbaar voor elke voetballiefhebber.

Van Letland tot de Langeleegte is net als De Voetbalhel en Confetti, bier en staanplaatsen (ook samen in de aanbieding!) te verkrijgen in onze webshop! Tom is uiteraard te liken op Facebook en te volgen op Twitter!

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %